Tuesday, 19 March 2013

Sebuah Lagi "Cerita Bohong"

PERNAH aku terdengar ada mulut-mulut yang berkata, "Tak membazir ke buat bangunan tinggi-tinggi? Mahadey ni dah gila ke apa?" Sejujurnya, aku tidak "ambil port" pun dengan apa yang dikata. Sebab aku peduli apa! Hoho! Apa yang aku tahu (dan kau orang patut tahu), Buku Fixi akan terbitkan sebuah lagi antologi cerpen berjudul..... KLCC!!!

(Sumber: KLCC - Sebuah Antologi Cerpen Fixi)

Khabarnya, antologi cerpen ini diterbitkan bersempena dengan ulangtahun ke-15 terpacaknya dua menara tersebut di tengah-tengah pusat ibu kota Kolumpo. Jemputan menulis cerpen untuk buku ini tidak aku sia-siakan. Justeru, aku berterima kasih kepada  Mahadey  Buku Fixi kerana telah memberikan ruang kepada cerpen aku untuk dimuatkan ke dalam buku ini. Terima kasih, Buku Fixi! Terima kasih!

Sejujurnya, terasa inferior juga menulis cerpen untuk buku ini. Kerana aku tahu penulis-penulis Fixi yang lain semuanya hebat-hebat -dan power! Fuh! Menggelupur jugalah aku menulis (eh?).

Muka surat pertama cerpen aku. (Sumber: KLCC - Sebuah Antologi Cerpen Fixi)

Kau orang hendak tahu siapa lagi yang menulis untuk buku ini? Berikut ialah 19 cerpen daripada 19 orang penulis (termasuk aku) dalam antologi ini,

JANGAN TERJUN Nadia Khan
GROUND ZERO Khairul Nizam Khairani
MATA Shaz Johar
NYAWA Raja Faisal
RIPUK Hasrul Rizwan
WARISAN Julie Anne
DALAM TANGAN PAPA Adib Zaini
TAKDIR Hani Amira Suraya
GADIS DAN DUA MENARA Faratira Aimiza
EMPAT Mim Jamil
KALAU LAPAR CARI CHOMET Syaihan Syafiq
2 TIANG, 1 JAMBATAN Shafaza Zara Syed Yusof
PENJAGA Dayang Noor
IZZAQ Faizal Sulaiman
SERIKANDI MALAYSIA Arif Zulkifli
KOC LAMPAU CAPAI CAKERAWALA Azura Mustafa
NEK SOM, KLCC DAN KUCING BERNAMA ZORG Azrin Fauzi
JEMPUT MAKAN Zulaikha Sizarifalina Ali
GERBANG NERAKA Ridhwan Saidi

Antologi cerpen KLCC ini boleh mula dibeli secara online di sini mulai 1 April 2013. Khabarnya, prapesan (juga secara online di sini) buku ini akan bermula 22 Mac 2013 ini. Dapatkan segera kerana cetakan terhad. Katanya, hanya 1500 naskhah yang akan dicetak. Katanyalah. Sudah habis nanti, pandai-pandailah cari di pasaran gelap (dengan harga yang tinggi melambung, semestinya).

Oh ya, antologi cerpen ini juga akan dilancarkan pada malam pertama pementasan teater Gadis dan 2 Menara (adaptasi daripada antologi cerpen ini) pada 17 April 2013 di Stor Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

Akhir kata, selamat membeli, selamat membaca dan selamat... err, menyenggama minda!

"Fiction is the truth inside the lie,"
kata Stephen King, penulis novel
seram nauzubillah dari Amerika.

CATATAN: Aku beri judul "Nek Som, KLCC dan Kucing Bernama Zorg" untuk cerpen aku. Tetapi ini bukanlah kisah seorang nenek yang menjaja karipap di Jalan Melayu demi sesuap nasi mahupun kisah kucing-kucing kurap yang berpeleseran di Chow Kit. Ini kisah yang kau orang tidak pernah dengar, tidak pernah baca. Gitu.

Sunday, 10 March 2013

Dajjal Mana?

INGIN aku khabarkan di sini bahawa cerpen aku yang terbaru, berjudul Serigala, Revolver dan Gadis Berambut Oren (mangai, panjangnya tajuk!) telah diterbitkan dalam antologi cerpen Dajjal, suntingan Aloy Paradoks.

(Sumber: @sufianabas)

Temanya "dajjal". Persoalannya, dajjal mana? Aku tidak berminat untuk menulis tentang kehadiran makhluk yang buta sebelah matanya itu yang dikaitkan dengan Illuminati, Freemason, Orde Dunia Baru, Baphomet, Akak Lady Gaga (?) dan segala macam lagi teori konspirasi (yang bullshit!). Justeru, aku memilih untuk menulis sesuatu yang mudah untuk dihadam (aku harap-haraplah), yang bergenre komedi gelap. Bergenre fiksyen transgresif. Ya, sesuatu yang badass!

Katanya, daripada 31 cerpen yang diterima oleh SeLUT Press, hanya 10 cerpen yang terpilih (salah satunya ialah cerpen aku) untuk dimuatkan ke dalam antologi Dajjal ini. Berikut ialah cerpen-cerpennya (dan para penulis),

TASIK GALILEE Mohd Azmen
FILEM Salleh Razak
GADIS DAN GIGI Walid Ali
SERIGALA, REVOLVER DAN GADIS BERAMBUT OREN Azrin Fauzi
f 5.6 Nik Adam Ahmad
PENGEMBARAAN JAL DI TANAH MELAYU Rayza MukMin
DIARI AHMAD FASILON Syahmi Fadzil
MIGRAINE Raisya Nordin
40 HARI MEMBUNUH DAJJAL Fairul Nizam Ablah
ADAM Shafiz Mahmod

Antologi Dajjal ini boleh mula dibeli dengan rakusnya di Art For Grabs, Annexe Gallery Central Market yang akan berlangsung dari 16 hingga 17 Mac 2013 ini. Oh ya, khabarnya SeLUT Press ada menawarkan diskaun 25% untuk prapesan buku ini (sehingga 15 Mac 2013 sahaja). Cuba klik sini.

Akhir kata, selamat membaca!



CATATAN: Ini bukan buku keagamaan mahupun himpunan kisah-kisah ajaib dari Mekah. Bukan sama sekali. Bukan.