Catatan

Tunjukkan catatan dari Mac, 2013

Sebuah Lagi "Cerita Bohong"

Imej
PERNAH aku terdengar ada mulut-mulut yang berkata, "Tak membazir ke buat bangunan tinggi-tinggi? Mahadey ni dah gila ke apa?" Sejujurnya, aku tidak "ambil port" pun dengan apa yang dikata. Sebab aku peduli apa! Hoho! Apa yang aku tahu (dan kau orang patut tahu), Buku Fixi akan terbitkan sebuah lagi antologi cerpen berjudul..... KLCC!!!

Khabarnya, antologi cerpen ini diterbitkan bersempena dengan ulangtahun ke-15 terpacaknya dua menara tersebut di tengah-tengah pusat ibu kota Kolumpo. Jemputan menulis cerpen untuk buku ini tidak aku sia-siakan. Justeru, aku berterima kasih kepada  Mahadey  Buku Fixi kerana telah memberikan ruang kepada cerpen aku untuk dimuatkan ke dalam buku ini. Terima kasih, Buku Fixi! Terima kasih!
Sejujurnya, terasa inferior juga menulis cerpen untuk buku ini. Kerana aku tahu penulis-penulis Fixi yang lain semuanya hebat-hebat -dan power! Fuh! Menggelupur jugalah aku menulis (eh?).

Kau orang hendak tahu siapa lagi yang menulis untuk buku ini? Beri…

Dajjal Mana?

Imej
INGIN aku khabarkan di sini bahawa cerpen aku yang terbaru, berjudul Serigala, Revolver dan Gadis Berambut Oren (mangai, panjangnya tajuk!) telah diterbitkan dalam antologi cerpen Dajjal, suntingan Aloy Paradoks.

Temanya "dajjal". Persoalannya, dajjal mana? Aku tidak berminat untuk menulis tentang kehadiran makhluk yang buta sebelah matanya itu yang dikaitkan dengan Illuminati, Freemason, Orde Dunia Baru, Baphomet, Akak Lady Gaga (?) dan segala macam lagi teori konspirasi (yang bullshit!). Justeru, aku memilih untuk menulis sesuatu yang mudah untuk dihadam (aku harap-haraplah), yang bergenre komedi gelap. Bergenre fiksyen transgresif. Ya, sesuatu yang badass!

Katanya, daripada 31 cerpen yang diterima oleh SeLUT Press, hanya 10 cerpen yang terpilih (salah satunya ialah cerpen aku) untuk dimuatkan ke dalam antologi Dajjal ini. Berikut ialah cerpen-cerpennya (dan para penulis),

TASIK GALILEE Mohd Azmen
FILEM Salleh Razak
GADIS DAN GIGI Walid Ali
SERIGALA, REVOLVER DAN GADIS BERAMBUT …